Ποια είναι τα βήματα για την ανακαίνιση του σπιτιού μας ή του γραφείου μας

25/07/2014

Η ανακαίνιση του χώρου σας είναι μία απόφαση που πριν την λάβετε πρέπει να  έχετε  απαντήσει σε ερωτήματα που προκύπτουν όπως:
-πόσο θα κοστίσει
-πόσος χρόνος απαιτείται για να ολοκληρωθεί
-Πού πρέπει να απευθυνθείτε
-με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό μπορεί να ανανεωθεί ο χώρος σας
Αρχικά λοιπόν πρέπει να σκεφείτε το είδος της ανακαίνισης που επιθυμείτε. Θέλετε δηλαδή να συμπεριλάβετε γκρεμίσματα και αντικαταστάσεις βασικών στοιχείων του σπιτιού ή θέλετε να περιοριστείτε σε ανανέωση του υπάρχοντος χώρου με μικρές, πρακτικές και πολύ οικονομικές αλλαγές;

Ακολουθούν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθείτε για την ανακαίνιση του χώρου σας.

  1. Πάρτε την απόφαση

Οριοθετήστε το μέγεθος της ανακαίνισης το κόστος που επιθυμείτε να καλύψετε και το στυλ που θέλετε να δώσετε στο χώρο σας. . Αν η ολική ανακαίνιση είναι αυτό που αποφασίσατε, είναι απαραίτητο να συνεργαστείτε με έναν αρχιτέκτονα. Ο σωστός σχεδιασμός αποτελεί καθοριστικό στοιχείο μιας επιτυχημένης ανακαίνισης. Συμβάλλει στον προσδιορισμό των συνολικών εργασιών που απαιτούνται, της συνολικής δαπάνης και διάρκειας του έργου, αλλά και της τελικής μορφής που θα έχει ο χώρος μετά τις εργασίες βελτίωσης. Αν η ανακαίνιση περιλαμβάνει  κατεδαφίσεις τοίχων, θα  πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή και σύνεση και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του αρχιτέκτονα, ο οποίος άλλωστε είναι ο αρμόδιος να διακρίνει ποια στοιχεία του σπιτιού δεν μπορούν να πειραχτούν και ποια μπορούν.

  1. Καθορίστε τη σειρά των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν, ώστε να οργανωθούν τα συνεργεία και οι μάστορες και να αποφευχθεί χάσιμο χρόνου και κατά συνέπεια χρήματος.

Οι κατεδαφίσεις συνοδεύονται από χτισίματα, αφού δημιουργούνται αναπόφευκτα μερεμέτια. Οι ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχονται. Η εγκατάσταση θέρμανσης και κλιματισμού πρέπει να γίνεται εγκαίρως, παράλληλα με τις αλλαγές στα υδραυλικά και τα ηλεκτρικά. Τα κουφώματα και οι υαλοπίνακες αντικαθίστανται με νέας τεχνολογίας ώστε να προσφέρουν θερμομόνωση και ηχομόνωση. Η κουζίνα και το μπάνιο ξηλώνονται και κατασκευάζονται από την αρχή. Η επιλογή του εξοπλισμού (νεροχύτης, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, είδη υγιεινής κ.ά.) πρέπει να γίνεται από την αρχή ώστε να προβλεφθούν οι σωστές παροχές. Το βάψιμο του χώρου είναι συνήθως η εργασία που ολοκληρώνει την ανακαίνιση ενός σπιτιού. Οι εργασίες που αφορούν το βάψιμο διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση των τοίχων και την πιθανότητα επιλογής κάποιας τεχνοτροπίας σε αυτούς.

  1. Αφιερώστε χρόνο και ενημερωθείτε για τις πολλές επιλογές που υπάρχουν σε υλικά, είδη εξοπλισμού και το εύρος στις αμοιβές των συνεργείων.

Η κάθε επιλογή που κάνετε, είναι βέβαιο ότι θα διαφοροποιήσει το κόστος της ανακαίνισής σας. Αν φυσικά διαθέτετε κέφι και χρόνο μπορείτε να αναλάβετε από μόνοι σας κάποιες από τις εργασίες ώστε να μειώσετε το συνολικό κόστος.

 

Μην ξεχνάτε πάντως ότι όσο και αν τελικά μας στοιχίσει η ανακαίνιση του χώρου μας, το κόστος είναι περίπου το μισό από την ανέγερσή του, δημιουργεί τους χώρους που καλύπτουν τις ανάγκες μας και μας εξασφαλίζει την ασφάλεια μίας καινούριας οικοδομής, αφού τα υλικά μας είναι καινούρια και ασφαλή.