Τι είδος βαφή να διαλέξω

01/07/2014
Βάψιμο στο σπίτι ή στο γραφείο; Η αναζήτηση του σωστού υλικού είναι πρωταρχική ανάγκη. Ωραία όλα αυτά που βλέπουμε στη τηλεόραση και στα περιοδικά, αλλά ταιριάοζουν με το χώρο μας;
Δεν είναι μόνο το χρώμα η επιλογή που πρέπει να γίνει αλλά και το υλικό, να διαλέξω τσιμεντόχρωμα ή μια απλή λάκα; Θα πρέπει να σταρώσω πρώτα τον τοίχο ή να βάψω επί τόπου.

Οι παραπάνω απορίες και πολλές άλλες μας έρχονται στο μυαλό όταν ξεκινάμε να σκεφτόμαστε το βάψιμο του τοίχου ενός σπιτιού ή ενός χώρου γενικότερα. Θα πρέπει να καταλάβουμε τι είναι όλα αυτά τα είδη βαφών και τότε θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε τη σωστή βαφή και το σωστό χρώμα. Ας αναλύσουμε τα είδη βαφών που υπάρχουν.

Πλαστικό

Χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλο τύπο χρωμάτων στην οικοδομή. Έχει εξαιρετική αντοχή, καθαρίζεται, είναι άοσμο, αναμιγνύεται με άλλα πλαστικά χρώματα, διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων και εφαρμόζεται εύκολα.

Αστάρι

 

Διάφανο υλικό πλαστικό ή ακρυλικό το οποίο χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς τοίχους μειώνοντας την απορροφητικότητά τους.

Τσιμεντόχρωμα

Έχει εξαιρετικές αντοχές και εφαρμόζεται κυρίως σε επιφάνειες από μπετόν, μαρμαροκονίες, τσιμεντοκονίες και τούβλα.

Βερνίκια και λάκες

 

Αφορούν κυρίως ξύλινες επιφάνειες και εφαρμόζονται τόσο για το φινίρισμα όσο και για την προστασία της επιφάνειάς τους. Αποτελεί δύσκολη εργασία που συνήθως την αναλαμβάνουν εξειδικευμένα συνεργεία.

Υδρόχρωμα

Φτηνό υλικό αλλά μικρότερης ανθεκτικότητας από τα υπόλοιπα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε ταβάνια και χώρους με υγρασία, όπως το μπάνιο, όμως αποτελεί μια λύση βαφής που τείνει να καταργηθεί.

Ρελιέφ

Είναι υλικό ανάγλυφο με μεγάλες αντοχές και μονωτικές ιδιότητες γι’ αυτό εφαρμόζεται κυρίως σε εξωτερικές επιφάνειες. Έχει εξαιρετική πρόσφυση πάνω σε οποιοδήποτε οικοδομικό υλικό και προτείνεται για παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές λόγω της μεγάλης του αντοχής. Προτιμάται επίσης σε παραδοσιακά ή σε country style κτίρια.

Ριπολίνη

Εφαρμόζεται μόνο σε σπατουλαρισμένους τοίχους, έχει υψηλή αντοχή και μπορεί να σαπουνίζεται συχνά χωρίς να χάνει τη γυαλάδα του. Μπορεί να επιλέξει κάποιος ανάμεσα σε γυαλιστερή, σατινέ και ματ έκδοση ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμεί να επιτύχει στο χώρο. Εκτός από τους τοίχους εφαρμόζεται σε ξύλο, μέταλλο και γυψοσανίδα.

Βελατούρα

Εφαρμόζεται σε ξύλινες ή μεταλλικές επιφάνειες πριν από τη βαφή και αποτελεί μια ιδανική βάση.